Hoe maak je een PO aan?
Steffan Kohnke avatar
Geschreven door Steffan Kohnke
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In Rodeo kan je project gerelateerde inkoopfacturen inboeken.
Om goede controle te behouden over de inkopen kun je vanuit Rodeo PO's versturen naar leveranciers.

Wat is een PO?

PO staat voor Purchase Order. In het Nederlands is een "PO" een inkooporder.

Een PO is feitelijk de officiële bevestiging van een bestelling. Het is een document dat wordt verzonden naar een leverancier die een aankoop bevestigd.

PO

Inkoopfactuur

Wat is het?

Officiële bevestiging van een order

Betalingsverzoek voor een bestelling

Wie verstuurt het?

Koper (projectmanager)

Verkoper (leverancier)

Wie ontvangt het?

Verkoper (leverancier)

Koper (projectmanager)

Wanneer wordt het verzonden?

Begin van een bestelling

Nadat de bestelling is voltooid.

In Rodeo kun je intern afspreken dat er alleen een inkoopfactuur ingeboekt mag worden wanneer er een PO is verstuurd naar de leverancier.

Hierdoor probeert Rodeo het aanmaken van een PO zo makkelijk mogelijk maken.

Hoe maak je een PO aan?

Wanneer je een kosten activiteit toevoegt in het project budget betekend dit veelal dat hier een inkoopfactuur tegen overstaat.

Tijdens het opstellen van je budget kun je bij de kosten activiteit direct een PO aanmaken.

Hiervoor klik je eerst op de dropdown om de kosten regel open te klikken.

Vervolgens voeg je de leverancier toe waar je de inkoop af gaat nemen. Als laatste klik je op "+ inkooporder toevoegen"

Nu kom je terecht in de Inkooporder.

Hier kun je nog via de groene plus knop een tekstveld toevoegen om de uitvraag helder te noteren.
Wanneer je klaar bent om de PO te versturen dan klik je op de groene knop rechts boven in het scherm.

Wanneer je in het budget een kosten activiteit uitklapt zie je alle relevante informatie.

Je kunt hier je de uitstaande PO gemakkelijk inzien, je ziet het resterend PO bedrag staan en kun je eenvoudig je inkoopfactuur inboeken.

Waarom adviseren wij een PO te gebruiken?

1. Ze stellen duidelijke verwachtingen

PO’s stellen kopers in staat om hun behoeften aan verkopers te verduidelijken.

2. Ze helpen bij het beheren van bestellingen

PO’s geven inkoop-, financiële en operationele teams officiële documentatie over inkomende of verwachte leveringen.